niedziela, 23 lutego 2014

Wegetariański czulent na dobry początek.

Czulent to tradycyjna żydowska potrawa przygotowywana najczęściej na szabatowy obiad. Jego tajemnica to długie pieczenie w niskiej temperaturze lub gotowanie na minimalnym ogniu. Czulent nie powinien sprawić trudności nawet początkującemu kucharzowi, trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość. Kiedy poczujecie zapach czulentu wypełniający Wasz dom, zrozumiecie, że warto było czekać. 




Czulent to danie dość kontrowersyjne, które obok rzeszy wielbicieli ma również sporo przeciwników. Co tu dużo mówić albo się go kocha albo nienawidzi. Ja, jak nietrudno się domyślić, należę do tej pierwszej grupy. Przepis, który podam niżej pochodzi od absolutnie wyjątkowej i nietuzinkowej osoby - Tamary, szefowej kawiarenki Bakbuk. Został on przeze mnie odrobinę zmodyfikowany (ale wciąż chylę czoło przed Twoim czulentem, Tamarko!).


Składniki na ok. 4 porcje:
  •  3-4 duże ziemniaki    
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 cebule
  • dwie garści drobnej białej fasoli
  • dwie garści fasoli pinto lub czerwonej
  • garść czerwonej soczewicy
  • litr bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka słodka w proszku
  • majeranek suszony
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  • Dzień wcześniej należy namoczyć fasolę w garnku lub dużej misce.
  • Obieramy i kroimy ziemniaki w plastry.
  • Cebulę kroimy w piórka.
  • W żaroodpornym naczyniu układamy najpierw warstwę cebuli, następnie warstwę ziemniaków. 
  • Ziemniaki posypujemy przyprawami i dodajemy na nie pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Na ziemniaki sypiemy ok. 1/4 szklanki pęczaku, garść fasoli i soczewicy.
  • W takiej kolejności (cebula, ziemniaki, przyprawy, pęczak i fasola) układamy tyle warstw na ile pozwala nam głębokość naczynia.
  • Całość zalewamy warzywnym bulionem i przykrywamy (na przykład folią aluminiową).
  • Czulent pieczemy przez ok. dwie godziny w temperaturze 180 stopni (co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dolewając wodę).
  • Po dwóch godzinach zmniejszamy temperaturę do ok. 120 stopni i pieczemy przez następne kilka godzin* co jakiś czas mieszając i ewentualnie uzupełniając wodą.
Smacznego!

*Po godzinie pieczenia w takiej temperaturze czulent powinien być już dobry, ale im więcej czasu mu damy tym będzie smaczniejszy i bardziej wyrazisty w smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz