sobota, 1 marca 2014

Mini relacja z warsztatów "Zimowa kuchnia aszkenazyjska" w JCC Kraków

Pierwsze z warsztatów pod tytułem „Zimowa kuchnia aszkenazyjska” już za nami. Spędziliśmy razem dobre trzy godziny na wspólnym gotowaniu, pieczeniu, jedzeniu, piciu wina, gadaniu i śmianiu się. W programie warsztatów było pieczenie chałki, przygotowywanie kilku past do smarowania m.in. pasty jajecznej z awokado, degustacja wegetariańskiego czulentu oraz pieczenie kremowego kugla. 

Miałam okazję poopowiadać przybyłym co nieco o aszkenazyjskich zwyczajach kulinarnych, przede wszystkim o czulencie, a także pokazać różne sposoby zaplatania szabatowej chałki. Mimo drobnych usterek technicznych humory nam dopisywały, a miny uczestników na widok upieczonej pachnącej chałki na długo pozostaną w mojej pamięci.

projekt - Ishbel Szatrawska


Bardzo dziękuję wszystkim, którzy przyszli na te warsztaty. Gotowanie z Wami to prawdziwa frajda i mam nadzieję, że zobaczymy się już wkrótce - na przykład na warsztatach purimowych :)

A tymczasem z niecierpliwością czekam na kolejną odsłonę zimowej kuchni aszkenazyjskiej, która już w środę i wklejam kilka zdjęć z naszego ostatniego spotkania.


fot. JCC Kraków

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz