niedziela, 2 marca 2014

Pasta jajeczna z awokado

Znam takich, którzy nie wyobrażają sobie kolacji szabatowej bez pasty jajecznej. I muszę przyznać, że ta niezbyt skomplikowana przystawka naprawdę ma w sobie to coś. Żeby nie było zbyt monotonnie i prosto (choć czasami właśnie w prostocie tkwi tajemnica sukcesu) moja pasta jajeczna będzie z dodatkiem awokado, czosnku, czerwonej cebuli i soku z cytryny.




Wbrew temu, co zwykło się uważać, jajka nie mają w sobie wcale aż tak dużo cholesterolu. Bez najmniejszych wyrzutów sumienia można jeść jedno (a nawet półtora) jajka dziennie i będzie to dobroczynne dla naszego organizmu. Jeżeli natomiast chodzi o awokado, to można się nim opychać bez umiaru ;) Awokado jest bogate w zdrowe tłuszcze, witaminę C, K, błonnik i kwas foliowy, więc powinno gościć na waszych talerzach jak najczęściej!
A teraz czas na przepis, przygotowanie pasty jajecznej z awokado nie powinno Wam zająć więcej niż 15 minut.



Składniki:
  • 2 średniej wielkości jajka
  • dojrzałe awokado
  • pół czerwonej cebuli
  • duży ząbek czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka majonezu
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
  • Jajka gotujemy na twardo.
  • Awokado obieramy i siekamy jak najdrobniej. Siekamy również cebulę ,czosnek i ugotowane jajko.
  • Łączymy ze sobą awokado, jajka, cebulę, czosnek i majonez.
  • Całość skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.


Smacznego!

2 komentarze: