Znam
takich, którzy nie wyobrażają sobie kolacji szabatowej bez pasty
jajecznej. I muszę przyznać, że ta niezbyt skomplikowana
przystawka naprawdę ma w sobie to coś. Żeby nie było zbyt
monotonnie i prosto (choć czasami właśnie w prostocie tkwi
tajemnica sukcesu) moja pasta jajeczna będzie z dodatkiem awokado,
czosnku, czerwonej cebuli i soku z cytryny.
Wbrew
temu, co zwykło się uważać, jajka nie mają w sobie wcale aż tak
dużo cholesterolu. Bez najmniejszych wyrzutów sumienia można jeść
jedno (a nawet półtora) jajka dziennie i będzie to dobroczynne dla
naszego organizmu. Jeżeli natomiast chodzi o awokado, to można się
nim opychać bez umiaru ;) Awokado jest bogate w zdrowe tłuszcze,
witaminę C, K, błonnik i kwas foliowy, więc powinno gościć na
waszych talerzach jak najczęściej!
A
teraz czas na przepis, przygotowanie pasty jajecznej z awokado nie
powinno Wam zająć więcej niż 15 minut.
Składniki:
- 2 średniej wielkości jajka
- dojrzałe awokado
- pół czerwonej cebuli
- duży ząbek czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka majonezu
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo.
- Awokado obieramy i siekamy jak najdrobniej. Siekamy również cebulę ,czosnek i ugotowane jajko.
- Łączymy ze sobą awokado, jajka, cebulę, czosnek i majonez.
- Całość skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
jutro lecę po awokado ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń