Kuskus z daktylami i miętą to niezobowiązujące, szybkie w przygotowaniu i nieoczywiste w smaku danie, które może być zarówno dodatkiem do obiadu jak i szybką przekąską czy podwieczorkiem. Taki kuskus przygotowywałam ostatnio z uczestnikami moich warsztatów przed świętem Tu bi-Szwat. Ku mojej wielkiej radości ta prosta potrawa cieszyła się dużą popularnością podczas wspólnej powarsztatowej kolacji.
Składniki:
- 100 g kuskusu
- 150 ml gorącej wody
- 8-9 daktyli pokrojonych w cienkie paski
- 8 listków świeżej mięty
- skórka otarta z połowy cytryny
- łyżka oliwy z oliwek
- kilkanaście płatków migdałów
- sól do smaku
- pół łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Kuskus zalewamy gorącą wodą i przykrywamy na około 3 minuty.
- Po upływie 3 minut kuskus mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek, ponownie mieszamy, odstawiamy na ok. 5 minut do wystygnięcia..
- Listki mięty myjemy i drobno siekamy.
- Do kuskusu dodajemy daktyle, listki mięty, skórkę z cytryny, płatki migdałów, sól i ostrą paprykę (jeśli mamy ochotę). Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz