czwartek, 20 marca 2014

Orzeźwiający kuskus z daktylami i miętą

Kuskus z daktylami i miętą to niezobowiązujące, szybkie w przygotowaniu i nieoczywiste w smaku danie, które może być zarówno dodatkiem do obiadu jak i szybką przekąską czy podwieczorkiem. Taki kuskus przygotowywałam ostatnio z uczestnikami moich warsztatów przed świętem Tu bi-Szwat. Ku mojej wielkiej radości ta prosta potrawa cieszyła się dużą popularnością podczas wspólnej powarsztatowej kolacji.

W mojej kuchni zarówno daktyle jak i mięta goszczą niezwykle często i zachęcam Was, abyście również otworzyli swoje serca i talerze na te wspaniałe produkty :) Daktyle są źródłem dobroczynnego błonnika, a także minerałów takich jak potas, magnez, fosfor i żelazo. Dostarczają mnóstwa dobrej energii, a cukier w nich zawarty nie wpływa na naszą wagę i dodatkowe centymetry. Przygotowanie kuskusu z daktylami zajmie Wam 15 minut i nie będzie ani trochę pracochłonne, więc do dzieła!

Składniki:
  • 100 g kuskusu
  • 150 ml gorącej wody
  • 8-9 daktyli pokrojonych w cienkie paski
  • 8 listków świeżej mięty
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • kilkanaście płatków migdałów
  • sól do smaku
  • pół łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  • Kuskus zalewamy gorącą wodą i przykrywamy na około 3 minuty.
  • Po upływie 3 minut kuskus mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek, ponownie mieszamy, odstawiamy na ok. 5 minut do wystygnięcia..
  • Listki mięty myjemy i drobno siekamy.
  • Do kuskusu dodajemy daktyle, listki mięty, skórkę z cytryny, płatki migdałów, sól i ostrą paprykę (jeśli mamy ochotę). Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz