wtorek, 18 marca 2014

Kremowy kugel makaronowy z wanilią i cynamonem

Po krótkiej przerwie wracam do Was z nowym przepisem. Tym razem będzie to słodki, kremowy kugel, idealny na śniadanie lub podwieczorek. Kugel będzie się komponował świetnie z filiżanką mocnej czarnej herbaty lub kawy. Ta wersja może być dla Was nieco zaskakująca, bowiem kugel kojarzy się najczęściej ze słoną babką ziemniaczaną z dodatkiem cebuli i mięsa. Mam jednak nadzieję, że ten pyszny i kuszący Lokshen Kugel (jid.) przypadnie Wam do gustu i stanie się jednym z ulubionych deserów.


Kugel prawdopodobnie pochodzi z Niemiec, początkowo przypominał raczej brytyjski pudding, ponieważ głównym jego składnikiem był chleb, a nie ziemniaki czy makaron. Sposobów na kugel jest mnóstwo, można go robić na słodko lub słono. Wśród słodkich wersji najpopularniejsze są te z jabłkami lub twarogiem.
Macie moje słowo, że ta potrawa nie wymaga, ani wyjątkowych umiejętności kucharskich, ani czasu, czy może być lepiej? Ponieważ głównymi składnikami mojego kugla są makaron i twaróg należy zadbać o porządne jego doprawienie, aby nie był zbyt mdły. Ja proponuję zatem cynamon, wanilię, rodzynki i jeśli macie ochotę również skórkę pomarańczową. To co? Pieczemy? :)

Składniki:

  • ok. 400 g makaronu typu wermiszel
  • jeden serek wiejski
  • 200 g śmietany 22%
  • 200 g naturalnego serka twarogowego
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • łyżeczka cynamonu
  • połowa nasion z jednej laski wanilii
  • skórka otarta z jednej pomarańczy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
  • W dużej misce łączymy serek wiejski, serek twarogowy, śmietanę, jajka, roztopione masło i cukier i miksujemy wszystko na gładką masę.
  • Do masy dodajemy cynamon, rodzynki, wanilię i skórkę z pomarańczy, dokładnie mieszamy.
  • Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy gotową masą i delikatnie mieszamy.
  • Całość wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut.
Smacznego!

1 komentarz: