Kugel prawdopodobnie pochodzi z Niemiec, początkowo przypominał raczej brytyjski pudding, ponieważ głównym jego składnikiem był chleb, a nie ziemniaki czy makaron. Sposobów na kugel jest mnóstwo, można go robić na słodko lub słono. Wśród słodkich wersji najpopularniejsze są te z jabłkami lub twarogiem.
Macie moje słowo, że ta potrawa nie wymaga, ani wyjątkowych umiejętności kucharskich, ani czasu, czy może być lepiej? Ponieważ głównymi składnikami mojego kugla są makaron i twaróg należy zadbać o porządne jego doprawienie, aby nie był zbyt mdły. Ja proponuję zatem cynamon, wanilię, rodzynki i jeśli macie ochotę również skórkę pomarańczową. To co? Pieczemy? :)
Składniki:
- ok. 400 g makaronu typu wermiszel
- jeden serek wiejski
- 200 g śmietany 22%
- 200 g naturalnego serka twarogowego
- 4 jajka
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 50 g roztopionego masła
- 3/4 szklanki rodzynek
- łyżeczka cynamonu
- połowa nasion z jednej laski wanilii
- skórka otarta z jednej pomarańczy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
- W dużej misce łączymy serek wiejski, serek twarogowy, śmietanę, jajka, roztopione masło i cukier i miksujemy wszystko na gładką masę.
- Do masy dodajemy cynamon, rodzynki, wanilię i skórkę z pomarańczy, dokładnie mieszamy.
- Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy gotową masą i delikatnie mieszamy.
- Całość wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut.
Smacznego!
Nie może wyjść źle..... :))
OdpowiedzUsuń