wtorek, 25 marca 2014

Burekas z pomidorami, bakłażanem i mozzarellą

Ponieważ sezon piknikowy zbliża się wielkimi krokami mam dla Was propozycję nie do odrzucenia - wspaniale kruche i wypełnione aromatycznym farszem izraelskie burekas. Burekas to rodzaj słonej przekąski, którą w Izraelu można kupić w niemal każdej piekarni i zaspokoić nią mały przedpołudniowy głód. Moje burekas są zrobione z ciasta filo i wypełnione farszem z pomidorów, bakłażanów i mozzarelli, bardzo popularnym nadzieniem jest również szpinak i ser typu feta lub kombinacja różnych serów.


Ciasta filo oczywiście nie zrobiłam sama (nie jestem pewna czy to w ogóle możliwe w domowych warunkach) tylko kupiłam je w Almie (to jedyny sklep, w którym wiem, że ciasto filo jest dostępne). Ciasto to jest bardzo cienkie, półprzezroczyste i trzeba się z nim obchodzić niezwykle delikatnie, po upieczeniu staje się idealnie kruche i lekkie. Szczerze mówiąc wśród ciast typu francuskie czy drożdżowe (takich z których najczęściej tworzy się słone przekąski) filo jest moim faworytem. Przepis, który podam poniżej pozwoli Wam przygotować około dwudziestu takich rożków a cały proces produkcji zajmie Wam około godziny.



Składniki:
  • opakowanie gotowego ciasta filo
  • oliwa z oliwek
  • puszka pomidorów (już za chwilę będzie można używać cudownych, słodkich, świeżych pomidorów, póki co musiałam się zadowolić tymi z puszki)
  • jeden średni bakłażan
  • półtorej opakowania sera mozzarella
  • trzy - cztery ząbki czosnku
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz i suszone zioła do smaku
Przygotowanie:
  • Bakłażana myjemy, kroimy w kostkę, solimy i odkładamy w misce bądź durszlaku na kilkanaście minut, aby zmiękł i pozbył się swojej specyficznej goryczki.
  • Czosnek siekamy i podsmażamy przez kilka sekund na oliwie po czym dodajemy do niego pomidory, całość doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i ziołami i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut co jakiś czas mieszając.
  • Bakłażana płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym, następnie smażymy go przez 2-3 minuty na oliwie i dodajemy do sosu pomidorowego.
  • Całość gotujemy na małym ogniu i doprawiamy jeśli jest potrzeba.
  • Mozzarellę trzemy na tarce o dużych oczkach.
  • Jeden płat ciasta filo rozkładamy na blacie i smarujemy go cienką warstwą oliwy, a następnie przykrywamy drugim płatem. To będzie podstawa do naszych burekas.
  • Przygotowane ciasto tniemy wzdłuż na cztery równe części. 
  • Na końcu każdego pasa ciasta filo kładziemy łyżkę nadzienia, posypujemy odrobiną startej mozzarelli i z całości tworzymy kształt trójkąta. Smarujemy go odrobiną oliwy.
  • Czynności powtarzamy aż skończy nam się ciasto i farsz.
  • Burekas pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 15-­20 minut – aż się zezłocą.




1 komentarz:

  1. How to make money from gambling at casinos - Work
    No minimum wage online casinos are as fun as sports betting because you don't have to make งานออนไลน์ the money in order to play kadangpintar for real money. 1xbet However,

    OdpowiedzUsuń