piątek, 7 marca 2014

Zupa soczewicowo-pomidorowa

I podrastali chłopcy; i stał się Esaw mężem biegłym w myślistwie, mężem pola, a Jakób mężem skromnym, przebywającym w namiotach. I umiłował Esawa (Izaak), bo łowy na ustach jego, a Ribka miłowała Jakóba. I uwarzył Jakób warzywo, a przyszedł Esaw z pola znużony. I rzekł Esaw do Jakóba: „Daj mi też łyknąć z czerwonego, czerwonego tego, bo znużony jestem!” Przeto nazwano imię jego: Edom. I rzekł Jakób : „Sprzedajże mi zaraz pierworodztwo twoje.” I rzekł Esaw : „Wszak ja idę na śmierć, i cóż mi po pierworodztwie?” I rzekł Jakób „Przysięgnijże mi zaraz!” I przysiągł mu i sprzedał pierworodztwo swoje Jakóbowi. I podał Jakób Esawowi chleba i warzywo z soczewicy; i zjadł i wypił, i powstał i poszedł; i pogardził Esaw pierworodztwem.* Gen 25, 27-34

Fot. Tomasz Głodowski


Znacie historię Ezawa, który sprzedał pierworództwo swojemu bratu Jakubowi za miskę gotowanej soczewicy? To jedna z najbardziej kulinarnych biblijnych opowieści. Wyobrażam sobie, że wariacji na temat tej jednej z najstarszych znanych nam potraw w historii powstało już mnóstwo. A ponieważ upragniona wiosna na chwilę odpuściła i każe na siebie czekać, to spędzenie wieczoru pod kocem z miską gorącej, aromatycznej zupy soczewicowej i kilkoma odcinkami dobrego serialu wydaje się być planem doskonałym.  Zatem do dzieła i smacznego!

Moja zupa soczewicowa jest dość gęsta i aromatyczna. Nie musicie wykorzystywać dokładnie tych samych przypraw co ja, ale zadbajcie o to by było ich dużo i dobrze się ze sobą komponowały. Kumin i cynamon nadadzą zupie bliskowschodniego sznytu, cukier zneutralizuje odrobinę kwaskowatość pomidorów, a kolendra i kminek nadadzą całej potrawie nieoczywistego charakteru. Zupa na bazie pomidorów powinna być gotowana długo, ponieważ dzięki temu pomidory staną się słodsze. W tym przypadku nie należy jednak zapominać o soczewicy i o tym, że nie powinna być rozgotowana.


Składniki (na ok. 4 porcje):
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 puszki krojonych pomidorów 
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 „gałązki” selera naciowego
  • 1 mała marchewka
  •  oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru
  • kilka nasion kolendry (rozgniecionych w moździerzu lub nożem)
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka kminku (rozgniecionego w moździerzu lub nożem) - opcjonalnie
  • 1 cebula czerwona
  • 1 jogurt naturalny (najlepiej typu greckiego)
  • łyżeczka cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka listków świeżej kolendry do dekoracji - opcjonalnie 

Przygotowanie:

  • Podsmażamy na oliwie posiekane w kostkę cebulę, marchewkę i seler naciowy na małym ogniu aż się zeszklą. Pod koniec podsmażania dodajemy posiekany czosnek.
  • Do podsmażonych warzyw dodajemy warzywny bulion.
  • Do gotującego się bulionu dodajemy soczewicę i pomidory, doprawiamy do smaku solą, cukrem, kolendrą, .
  • Gotujemy pod przykryciem przez co najmniej 30 minut.
  • Na dużym ogniu podsmażamy na oliwie czerwoną cebulę pokrojoną w piórka z odrobiną cukru i cynamonu. Czekamy aż lekko się skarmelizuje.
  • Podajemy zupę z odrobiną jogurtu naturalnego i skarmelizowaną czerwoną cebulą.




*Biblia Hebrajska w przekładzie Izaaka Cylkowa, dostępna tutaj: http://www.pardes.pl/judaizm.html

2 komentarze:

  1. Polecam #ProTip jeśli chodzi o nasiona kolendry. Przed rozgnieceniem nasion w moździerzu (lub nożem) można je uprażyć na mocno rozgrzanej patelni, do chwili aż będą brązowe (ok 2 min.). Dzięki temu po pierwsze będą miały mocniejszy aromat, a po drugie staną się kruche i dużo łatwiej będzie je rozgnieść.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję inżynierowi za te cenne uwagi! :)

    OdpowiedzUsuń