I
podrastali chłopcy; i stał się Esaw mężem biegłym w myślistwie,
mężem pola, a Jakób mężem skromnym, przebywającym w namiotach.
I umiłował Esawa (Izaak), bo łowy na ustach jego, a Ribka miłowała
Jakóba. I uwarzył Jakób warzywo, a przyszedł Esaw z pola znużony.
I rzekł Esaw do Jakóba: „Daj mi też łyknąć z czerwonego,
czerwonego tego, bo znużony jestem!” Przeto nazwano imię jego:
Edom. I rzekł Jakób : „Sprzedajże mi zaraz pierworodztwo twoje.”
I rzekł Esaw : „Wszak ja idę na śmierć, i cóż mi po
pierworodztwie?” I rzekł Jakób „Przysięgnijże mi zaraz!” I
przysiągł mu i sprzedał pierworodztwo swoje Jakóbowi. I podał
Jakób Esawowi chleba i warzywo z soczewicy; i zjadł i wypił, i
powstał i poszedł; i pogardził Esaw pierworodztwem.* Gen 25,
27-34
Fot. Tomasz Głodowski
Znacie
historię Ezawa, który sprzedał pierworództwo swojemu bratu
Jakubowi za miskę gotowanej soczewicy? To jedna z najbardziej
kulinarnych biblijnych opowieści. Wyobrażam sobie, że wariacji na
temat tej jednej z najstarszych znanych nam potraw w historii
powstało już mnóstwo. A ponieważ upragniona wiosna na chwilę
odpuściła i każe na siebie czekać, to spędzenie wieczoru pod
kocem z miską gorącej, aromatycznej zupy soczewicowej i kilkoma
odcinkami dobrego serialu wydaje się być planem doskonałym. Zatem
do dzieła i smacznego!
Moja zupa soczewicowa jest dość gęsta i aromatyczna. Nie musicie wykorzystywać dokładnie tych samych przypraw co ja, ale zadbajcie o to by było ich dużo i dobrze się ze sobą komponowały. Kumin i cynamon nadadzą zupie bliskowschodniego sznytu, cukier zneutralizuje odrobinę kwaskowatość pomidorów, a kolendra i kminek nadadzą całej potrawie nieoczywistego charakteru. Zupa na bazie pomidorów powinna być gotowana długo, ponieważ dzięki temu pomidory staną się słodsze. W tym przypadku nie należy jednak zapominać o soczewicy i o tym, że nie powinna być rozgotowana.
Moja zupa soczewicowa jest dość gęsta i aromatyczna. Nie musicie wykorzystywać dokładnie tych samych przypraw co ja, ale zadbajcie o to by było ich dużo i dobrze się ze sobą komponowały. Kumin i cynamon nadadzą zupie bliskowschodniego sznytu, cukier zneutralizuje odrobinę kwaskowatość pomidorów, a kolendra i kminek nadadzą całej potrawie nieoczywistego charakteru. Zupa na bazie pomidorów powinna być gotowana długo, ponieważ dzięki temu pomidory staną się słodsze. W tym przypadku nie należy jednak zapominać o soczewicy i o tym, że nie powinna być rozgotowana.
Składniki (na ok. 4 porcje):
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 litr bulionu warzywnego
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 „gałązki” selera naciowego
- 1 mała marchewka
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki cukru
- kilka nasion kolendry (rozgniecionych w moździerzu lub nożem)
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka kuminu
- łyżeczka kminku (rozgniecionego w moździerzu lub nożem) - opcjonalnie
- 1 cebula czerwona
- 1 jogurt naturalny (najlepiej typu greckiego)
- łyżeczka cynamonu
- sól i pieprz do smaku
- kilka listków świeżej kolendry do dekoracji - opcjonalnie
Przygotowanie:
- Podsmażamy na oliwie posiekane w kostkę cebulę, marchewkę i seler naciowy na małym ogniu aż się zeszklą. Pod koniec podsmażania dodajemy posiekany czosnek.
- Do podsmażonych warzyw dodajemy warzywny bulion.
- Do gotującego się bulionu dodajemy soczewicę i pomidory, doprawiamy do smaku solą, cukrem, kolendrą, .
- Gotujemy pod przykryciem przez co najmniej 30 minut.
- Na dużym ogniu podsmażamy na oliwie czerwoną cebulę pokrojoną w piórka z odrobiną cukru i cynamonu. Czekamy aż lekko się skarmelizuje.
- Podajemy zupę z odrobiną jogurtu naturalnego i skarmelizowaną czerwoną cebulą.
*Biblia Hebrajska w przekładzie Izaaka Cylkowa, dostępna tutaj:
http://www.pardes.pl/judaizm.html
Polecam #ProTip jeśli chodzi o nasiona kolendry. Przed rozgnieceniem nasion w moździerzu (lub nożem) można je uprażyć na mocno rozgrzanej patelni, do chwili aż będą brązowe (ok 2 min.). Dzięki temu po pierwsze będą miały mocniejszy aromat, a po drugie staną się kruche i dużo łatwiej będzie je rozgnieść.
OdpowiedzUsuńDziękuję inżynierowi za te cenne uwagi! :)
OdpowiedzUsuń